Wednesday, November 20, 2013

Khasiat bawang Putih- Garlic Shaklee

Antara kelebihan yang terdapat pada Gqrlic Shaklee adalah di perbuat daripada bawang putih jenis premium yang di tanam secara organik di California,USA diwaktu musim panas dan BEBAS 100% daripada racun perosak.

Manfaat Bawang Putih
Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada suhu terkawal bilik iatu suhu bilik semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%(tidak semua garlic yang di jual sipasaran mempunyai Allicin aktif)Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat yang mempunyai sifat penyembuh.


Bawang putih merupkan bawang yang berwarna putih.berbeza dengan bawang merah yang warnanya merah.Bawang putih banyak digunakan dalam masakkan seharian kita.Akan tetapi bawang putih juga berkhasiat sebagai ubat-ubatan untuk berbagai penyakit.

Bawang putih dalam keadaan mentah mengandungi senyawa sulfur termasuk zat kimia bernama ALLIN.Ketika bawang putih di lumatkan atau di kisarkan,zat Allin yang sebenarnya tidak berbau akan terurai.Dengan dorongan ENZIM ALINASE,allin terpecah menjadi alosin,amonia,dan asam piruvat.bau tajam alosin di sebabkan kerana kandungan zat belerang.Aroma khas ini bertambah menyegat ketika zat belerang (sulfur) dalam alisin di terbangkan ammoni ke udara,sebab ammonia sudah menguap.Senyawa alisin berkhasiat menghancurkan pembentukkan pembekuan darah dalam arteri,mengurangi gejala diabetes dan mengurangi tekanan darah.


Selain alisin.bawang putih juga memiliki senyawa lain yang berkhasiat sebagai ubat,iaitu alil.Senyawa alil paling banyak terdapat dalam bentuk dialil - trisulfida yang berkhasiat memerangi penyakit-penyakit degeneratif dan mengaktifkan pertumbuhan sel-sel baru.


Nilai kandungan Gizi Bawang Putih Mentah per 100 gm 


  • Energi 623 kJ(149 kcal)
  • Karborhidrat 33.06 g
  • Gula 1.00 g
  • Diet serat 2.1 g
  • Lemak 0.5 g
  • Protein 6.39 g
  • Beta - karoten 5 mg ( 0%)
  • Thiamine (Vit.B1) 0.2 mg ( 15%)   
  •  Riboflavin (Vit.B2) 0.11 mg ( 7%)
  • Niacin (Vit.B3) 0.7 mg(5%)
  • Asam Pantotenat ( B5) 0.596 mg ( 12 %)
  • Vitamin B6 1.235 mg ( 95 %)
  • Folat ( Bg Vit.) 3 mg ( 1 % )
  • Vitamin C 31.2 mg ( 52 %)
  • Kalsium 181 mg (18%)
  • Zat Besi 1.7 mg ( 14%)
  • Magnesium 25 mg (7%)
  • Fosfor 153 mg (22 %)
  • Kalium 401 mg (9%)
  • Sodium 17 mg (1%)
  • Seng 1.16mg (12 %)
  • Mangan 1672 mg
  • Selenium 14.2 mg

Sumber USDA Nutrient database


Setelah anda mengehatui kandungan yang terdapat dalam baunya bawang putih.maka anda perlu tahu juga manfaat dan khasiat bawang putih : 

1) Mencegah penyakit kanser

2) Anti Radang

3) Anti- Bakteria

4) Menyuburkan Rambut.


5) Membersihkan Jerawat

6) Mencengah dan mengubati flu

7) Menyembuhkan kulit

8) Mengontrol berat badan

9) Mengatasi Racun

10) Meredakan Sakit

11) Pertolongan Pertama Kerancunan Mercury

12) Menyembuhkan Luka Serpihan

13) Menghilangkan Gatal Akibat

14) Mengusir Nyamuk

15) Melancarkan Peredaran Darah

16) Mengatasi Diabetes

17) Membantu rawat jangkitan kulit seperti penyakit kaki makan air

18) Membantu rawat asthma

                                     



Berminat dengan Product Shaklee...Jom Pewitt KC Salam Sayang, Saya KC owner blog ini, ~ Pengedar Bebas Product Shaklee ~ Sebarang pertanyaan dan berminat boleh hubungi ~ Whsp/WeChat/Line : 011 11178071 ~ Sms Or Call : 013 7778971 ~ Email : anggerikhebat@gmail.com ~FB :KC Shoppe Supplement

No comments: