Wednesday, August 19, 2015

VITAMIN D KNOWLEDGE

     



            
           herbs-info.com

Vitamin D adalah kumpulan larut lemak hormon secosteroid dan vitamin yang terdiri daripada cholecalciferol
(Vitamin D3) dan ergocalciferol (vitamin D2). 

[1] Vitamin D boleh diperolehi daripada pendedahan matahari, makanan, dan
makanan tambahan. Walau bagaimanapun, ia wujud dalam bentuk biologi lengai dari sumber-sumber ini, jadi badan perlu
mengaktifkannya melalui dua proses hydroxylation sebelum ia boleh digunakan: pertama di hati di mana vitamin D
ditukar kepada 25-hydroxyvitamin D atau calcidiol dan kedua di dalam buah pinggang di mana 1,25-
dihydroxyvitamin D atau calcitriol terbentuk. 

[2] Vitamin D telah lama dianggap untuk fungsinya dalam tulang
kesihatan - ia membolehkan tubuh untuk menyerap dan dengan itu menggunakan kalsium dan fosforus, yang sangat penting untuk
pembentukan tulang dan kekuatan. 

[3] Tanpa vitamin D, pengambilan kedua-dua nutrien menjadi cantik
sia-sia. Tambahan pula, vitamin D memainkan peranan dalam pertumbuhan tulang dan pembentukan semula tulang dengan osteoblas dan
osteoklas, [2] dan tulang seterusnya boleh berubah menjadi struktur nipis dan rapuh jika terdapat kekurangan vitamin D.

Di luar pertumbuhan tulang, vitamin D adalah sangat penting juga untuk fungsi otot optimum, dan baru-baru ini -
walaupun kontroversi - bukti penyelidikan mencadangkan potensi vitamin D dalam mencegah jenis 1
kencing manis, tekanan darah tinggi, dan beberapa bentuk kanser. 

[4] Vitamin D mempunyai kesan ke atas jantung
contractility dan miokardium kalsium homeostasis dan kekurangan yang telah didapati mempunyai kaitan dengan
disfungsi miokardium, kematian akibat kegagalan jantung dan kematian jantung secara tiba-tiba di antara 3299 Caucasian
pesakit yang dirujuk untuk angiografi koronari. 

[5] Satu siri kajian makmal dan haiwan dan
pemerhatian kajian epidemiologi mengaitkan tahap vitamin D dalam badan dengan pengurangan
risiko kanser, kanser kolorektal terutamanya dengan vitamin D yang terlibat dalam mencegah pembangunan
kanser.

[6] Menurut beberapa kajian keratan rentas, tahap rendah vitamin D dikaitkan dengan tekanan darah sistolik lebih tinggi dan kadar yang lebih tinggi daripada tekanan darah tinggi, walaupun lebih perlu dikaji
mengenai vitamin D yang ditetapkan sebagai rawatan untuk tekanan darah tinggi dalam populasi umum.

[7] t merisaukan tahu bahawa beberapa orang dewasa yang sihat muda (kira-kira 36%) dan am
pesakit dalam perubatan (kira-kira 57%) di Amerika Syarikat dan Eropah mengalami vitamin D
kekurangan. Corak pemakanan seperti penggunaan susu rendah, diet vegetarian yang ketat, penggunaan terhad pemakanan
makanan tambahan, atau kurang pengambilan ikan telah diambil kira untuk vitamin D tidak cukup berbeza kepada beberapa
kumpulan. 

[8] Satu kekurangan vitamin D menyebabkan pelbagai kesan buruk, daripada penyakit riket pada kanak-kanak yang vitamin D terkenal untuk mencegah, dengan kepahitan osteoporosis dewasa, untuk osteomalacia,
gangguan dalam mencapai puncak jisim tulang yang diprogramkan secara genetik pada anak-anak. [4] Selain daripada
osteoporosis dan kanser, tahap rendah beredar 25 hydroxyvitamin D juga telah dikaitkan dengan
peningkatan risiko diabetes dan gangguan autoimun. [8] Nampaknya kekurangan vitamin D
gangguan sintesis insulin dan rembesan pada manusia. 

[9]
Vitamin D memegang sesuatu yang unik mengenainya dalam tubuh dapat menghasilkannya berdasarkan sumber daripada
pendedahan kepada cahaya matahari, dan keperluan kami untuk vitamin D boleh berpuas hati dengan pendedahan cahaya matahari yang mencukupi
(5-10 min pendedahan tangan dan kaki atau tangan, lengan, dan muka, dua atau tiga kali seminggu).
[10] Walaupun kebanyakan keperluan vitamin D kami boleh diberikan melalui pendedahan cahaya matahari, beberapa jumlah
boleh diperolehi daripada beberapa makanan seperti ikan lemak dan produk susu yang diperkaya, jus, dan bijirin. [11] Jeroan dan daging, keju, dan kuning telur mengandungi vitamin D juga, walaupun dalam jumlah yang kecil. [12] Beberapa jenis
cendawan menawarkan vitamin D2 juga. [13] Calvo, Whiting dan Barton (2005) telah melaporkan bahawa disebabkan oleh
risiko membimbangkan peningkatan melanoma dengan ultraungu yang tidak dilindungi (UV) Pendedahan radiasi B, vitamin
Bekalan D daripada sumber pemakanan sahaja sedang yang disyorkan. [8]

Top 30 Makanan Kaya dengan Vitamin D
USDA National Nutrient pangkalan data untuk Rujukan Standard, Akhbar 25, senarai makanan yang mengandungi
vitamin D, menyediakan kandungan nutrien makanan dalam mikrogram (μg):

1. Satu setengah fillet salmon Sockeye (dimasak, haba kering) - 20.3 μg

2. Satu sekeping 106 g ikan todak (dimasak, haba kering) - 17.6 μg

3. 3 oz pelangi trout (diternak, dimasak, haba kering) - 16.2 μg

4. 3 oz salmon Chinook - 14.5 μg

5. 3 oz salmon merah jambu (tin, jumlah boleh kandungan) - 11.6 μg

6. Satu setengah fillet Atlantic dan halibut Pasifik (dimasak, haba kering) - 9.2 μg

7. 1 cawan coklat campuran minuman malt (dengan nutrien ditambah, serbuk, disediakan dengan susu penuh)
- 8.2 μg

8. Satu fillet daripada rockfish Pasifik (spesies campuran, dimasak, haba kering) - 6.9 μg

9. 3 oz tuna cahaya (tin dalam minyak, pepejal toskan) - 5.7 μg

10. 1 cawan susu (tin, sejat, tanpa lemak, dengan vitamin tambah A dan D) - 5.1 μg

11. Empat hingga lima penumpukan sudu teh asli campuran minuman malt (dengan nutrien ditambah, serbuk) -
4.9 μg

12. Satu daripada fillet mengkhusus kepada ikan leper, menggelepar dan spesies tunggal (dimasak, haba kering) - 4.4 μg

13. 3 oz Atlantik sardin (tin dalam minyak, toskan pepejal dengan tulang) - 4.1 μg

14. 11 fl oz susu kocak (vanila tebal) - 3.8 μg

15. 1 cawan minuman telur kopyok - 3.0 μg

16. 1 cawan sedia untuk makan bijirin, kismis bran - 2.6 μg

17. 1 cawan sedia untuk makan bijirin, gandum - 2.5 μg

18. 8 fl oz minuman beras tanpa gula (dengan kalsium ditambah, vitamin A dan D) - 2.4 μg

19. 3 oz Atlantik herring (jeruk) - 2.4 μg

20. 3 oz daging babi segar (spareribs, diasingkan tanpa lemak dan lemak, masak, tumis) - 2.2 μg

21. 1 oz keju (proses dipasteur, Amerika, diperkaya dengan vitamin D) - 2.1 μg

22. 1 cawan krim sup cendawan (dalam tin, yang disediakan dengan jumlah yang sama rendah lemak (2%) susu) -
1.7 μg

23. 3 oz tuna putih (tin dalam air, pepejal toskan) - 1.7 μg; 3 oz tuna Yellowfin segar
(Segar, dimasak, haba kering) - 1.7 μg

24. 1 cawan New England sup sup krim kerang (dalam tin, yang disediakan dengan jumlah yang sama rendah lemak (2%)
susu) - 1.5 μg

25. Salah satu setengah cawan puding coklat (campuran kering, biasa, yang disediakan dengan susu 2%) - 1.4 μg

26. 3 oz Atlantik lautan hinggap (dimasak, haba kering) - 1.2 μg

27. Satu telur besar tambahan (keseluruhan, mentah, segar) - 1.2 μg

28. 3 oz Alaska Pollock (dimasak, haba kering) - 1.1 μg

29. 1 cawan bayam Souffle - 1.1 μg

30. 3 oz Atlantik ikan kod (dalam tin, pepejal dan cecair) - 1.0 μg [14]


References:
[1] Vitamin D. Wikipedia. Retrieved 14 April 2013 from http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D
[2] Overview of vitamin D. In Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. (2011). Dietary
reference intakes for calcium and vitamin D
. Washington, DC: National Academy Press.
Retrieved 14 April 2013 from http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=13050&page=75
[3] Vitamin D. MedlinePlus. Retrieved 14 April 2013 from
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002405.htm
[4] Holick M. F. (2006). High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo
Clinic Proceedings
, 81(3): 353-373. Retrieved 14 April 2013 from
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025619611614651
[5] Pilz S. et al. (2008). Association of vitamin D deficiency with heart failure and sudden cardiac death in
a large cross-sectional study of patients referred for coronary angiography. Journal of Clinical
Endocrinology & Metabolism
, 93(10): 3927-3935. Retrieved 14 April 2013 from
http://jcem.endojournals.org/content/93/10/3927.abstract?ijkey=974bc87c49f280774e8e32937fdd86047ece6dd9&keytype2=tf_ipsecsha
[7] Tamez H. & Thadhani R. I. (2012). Vitamin D and hypertension: an update and review. Current
Opinion in Nephrology and Hypertension
, 21(5): 492-499. doi:
10.1097/MNH.0b013e3283557bf0. Retrieved 14 April 2013 from
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22820371
[8] Calvo M. S., Whiting S. J., & Barton C. N. (2005). Vitamin D intake: a global perspective of current
status. Journal of Nutrition, 135(2): 310-316. Retrieved 14 April 2013 from
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15671233
[9] Mathieu C., Gysemans C., Giulietti A., & Bouillon R. (2005). Vitamin D and diabetes.
Diabetologia, 48(7): 1247-1257. Retrieved 14 April 2013 from
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15971062
[10] Holick M. F. (2004). Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases,
cancers, and cardiovascular disease. American Journal of Clinical Nutrition, 80(6 Suppl):
1678S-1688S. Retrieved 14 April 2013 from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585788
[12] Ovesen L., Brot C., & Jakobsen J. (2003). Food contents and biological activity of 25-hydroxyvitamin
D: a vitamin D metabolite to be reckoned with? Annals of Nutrition and Metabolism, 47:107-
113. Retrieved 14 April 2013 from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12743460?dopt=Abstract
[13] Mattila P. H., Piironen V. I., Uusi-Rauva E. J., & Koivistoinen P. E. (1994). Vitamin D contents in edible
mushrooms. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42: 2449-2453. Retrieved 14 April
2013 from http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf00047a016
[14] Vitamin D (D2 + D3) (μg) content of selected foods per common measure, sorted by nutrient
content. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 25. Retrieved 14 April
2013 from
http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles/Place/12354500/Data/SR25/nutrlist/sr25w328.pdf


Berminat boleh hubungi KC 011 -11178071 / 013 - 7778971 Boleh COD di kawasan Air Tawar,Sitiawan,Manjung dan Lumut. Shaklee Always Safe,Halal,Natural & Recommended

No comments: