Khasiat bawang putih dalam masakan seharian kita di rumah.
Setiap dalam masakan kita mesti letak bawang putih,selain dalam masakan dalam perubatan islam pun di gunakan bawang putih ini kerana banyak khasiatnya yang ramai lagi tidak tahu segelintirnya lah..Mari dapatkan sedikit info tentang bawang putih
1. Mengurangkan risiko
strok.
Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran
darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal
tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.
2. Mengurangkan risiko
kanser.
Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu
mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko
seseorang mendapat kanser.
Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak
sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Jadi,
ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.
4. Antiinflamasi.
Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat
membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada
sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.
5. Mengandungi banyak
iodin.
Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang
menghidap hypertiroid.
Hingga tumbuh daun jika jarang di gunakan di dapur anda. |
6. Membantu sistem
pencernaan.
Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan
membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.
7. Meningkatkan sistem
imunisasi.
Ya, terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2
hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah
putih untuk melawan jangkitan dan tumor.
8. Mengurangkan
kolesterol dalam tubuh.
Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai
kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit
jantung.
JADI pembaca semua, mari kita gunakan segala khasiat dan kelebihan yang ada pada bawang putih ini. Ramai yang masih tak sedar akan kelebihannya selama ini. Semoga anda semua mendapat manfaat.
creditseribupilihan
Ingin senang dengan telan sahaja sehari 2 biji sudah mencukupi keperluan dalam tubuh badan anda,
GARLIC COMPLEX |
✔ Dihasilkan daripada bawang putih (garlic) jenis premium
✔ Bawang putih tersebut bebas racun perosak dan ditana secara organik
✔ Dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan 100% allicin aktif kekal pada garlic tersebut
✔ Mengandungi pelbagai vitamin E untuk tingkatkan sebatian aktif garlic dan keberkesanannya dalam tubuh kita
Setiap 2 tablet GARLIC = 1000 mg ekstrak garlic tulen = 2 ulas garlic segar
Antara khasiat dan kebaikan GARLIC SHAKLEE ialah:
- Mengandungi spearmint yang membantu mempertingkatkan sistem penghadaman dan fungsi jantung
- Merupakan antibiotic semulajadi dan selamat dimakan untuk jangka panjang bagi mempertingkatkan sistem imun tubuh dan menghalang penyakit berjangkit seperti selsema
- Membantu untuk menghalang alergi seperti sinus, asthma
- Mampu menentang bakteria H.pylori dan menghalang ulser gastrik
- Menurut kajian, pengambilan 2 - 4 tablet garlic membantu menurunkan darah tinggi
- Melindungi sel-sel darah dari kemusnahan dari logam (raksa, plumbum, kadmium) dan menghalang kerosakan hati oleh bahan kimia
- Membantu menurunkan paras kolesterol
- Melindungi Jantung
- Menghalang Strok
- Membantu mengurangkan pencetusan kejadian kanser - nitrosamine
- Membantu menstabilkan glukos dalam tubuh
Berminat dengan Product Shaklee? Jom WhatsApp Saya
011 - 11178071
Shaklee Always Safe,Halal,Natural & Recommended
No comments:
Post a Comment