>>> makanan
                   >>> kolesterol yang diperbuat oleh hati (liver) kita
Secara puratanya, kita mengambil 300-500mg kolesterol setiap hari dari sumber-sumber seperti telur, daging, hasil tenusu dsb. Sebenarnya, tanpa pengambilan kolesterol ini, badan kita sudah mempunyai kolesterol yang mencukupi untuk mengekalkan kadar kolesterol baik dan jahat yang sihat di dalam badan kita. Keperluan badan kita kepada kolesterol (sebanyak 2,000mg sehari) untuk proses-proses pembuatan hormon dan metabolisma lemak sebenarnya diambil dari kolesterol yang dibuat di hati.
Penukaran dan penjagaan makanan adalah kunci utama

Penukaran pemakanan harian boleh mengurangkan kandungan kolesterol. Ia lebih murah daripada mengambil ubat-ubatan.
Lemak di dalam makanan terdiri daripada kombinase lemak tepu (jahat) dan lemak tidak tepu (baik). Lemak tepu yang jahat banyak didapati dari sumber haiwan, seperti daging dan juga tumbuh-tumbuhan seperti minyak kelapa sawit, minyak kelapa (santan) dsb. Lemak pada ayam seperti kulitnya juga adalah dari jenis lemak tepu yang jahat.
Lemak yang baik ialah lemak tidak tepu. Ikan sebagai contoh, mengandungi lemak tidak tepu yang tinggi.